Gluténmentes alapanyagok

A hétköznapi rohanásban előfordulhat, hogy rutinból vásárolunk meg egy terméket, melyről nem feltételezzük, hogy gluténtartalmú - s máris a gluténmentes étrendbe nem illő termék került kosarunkba. Az összetevőket mindig alaposan nézzük át, találunk-e benne bármilyen alapanyagot, ami glutént tartalmazhat. Érdemes odafigyelni akkor is, ha egy megszokott termékről van szó, ugyanis a gyártók bármikor változtathatnak egy-egy termék összetételén.

Erre figyeljünk oda vásárláskor!

Egy másik hiba, hogy a gluténérzékenyek bevisznek egy kevés búzát, árpát, vagy bármilyen gluténtartalmú ételt, mert vagy nem nézik át tüzetesen az összetevőket, vagy úgy gondolják, hogy egy kicsi nem fog ártani. A gluténérzékenység súlyosságától függően okozhat panaszt kis mennyiségű glutén is, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy gluténérzékenyeknél aglutén bevitele hosszú távon károsítja a bélbolyhokat, ami felszívódási zavarokhoz, hiánybetegségekhez vezet.

Érdemes tehát tartani magunkat a diétához, legyen bármennyire is csábító egy hagyományos sütemény, valamint nem szabad elfelejtenünk, hogy a legínycsiklandóbb ételt is elkészíthetjük gluténmentes alapanyagokból.

Kerülendők az alábbi alapanyagok: 

A lisztfélék közül nem ajánlott a búzaliszt, a durumliszt, a grahamliszt és a tönkölybúzaliszt fogyasztása. Kerülendők továbbá a teljes kiőrlésű lisztek, a zabliszt (kivéve, ha kifejezetten gluténmentes zablisztről van szó!) és a rozsliszt, továbbá az árpaliszt is.

A köretek közül le kell mondanunk továbbá a búzáról, az árpáról, a rozsról, a zabról, a bulgurról, a kuszkuszról és az árpagyöngyről. A tészták közül nem ajánlott a hagyományos, búzaalapú tészta, a durumtészta és a teljes kiőrlésű tészta sem.

Az alábbiak beilleszthetők a gluténmentes étrendbe is:

Rizsliszt, hajdinaliszt, gluténmentes zabliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, amarántliszt, quinoaliszt, kókuszliszt, kendermagliszt, szezámliszt, nyílgyökérliszt, konjakliszt, chia mag.

A köretek közül az alábbiak javasoltak: rizs, köles, quinoa, amaránt és hajdina. A gluténmentes diétával kompatibilis tésztának a rizstészta, a hajdinatészta, a quinoatészta és az üvegtészta (mungóbabból készült, tehát gluténmentes) számítanak.

Puffasztott termékek közül minden olyan alapanyagból készült terméket fogyaszthatunk, ami a javasoltak között felsorolva látunk. Amennyiben tartalmaz bármilyen tiltott alapanyagot, nem fogyaszthatjuk.

Gluténmentes termékek ITT!

Naturmind GluténmentesZabpehelyliszt 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehelyliszt 500 g

Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.

Ár: 1195 Ft
Megnézem

Naturmind GluténmentesZabpehely 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehely 500 g

Gluténmentes zabból készült, glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva.

Ár: 995 Ft
Megnézem
Újdonság

It's us GLUTENIXgluténmentes falusi kenyér lisztkeverék PKU-s 500g

It's us GLUTENIX gluténmentes falusi kenyér lisztkeverék PKU-s 500g

Glutenix Falusi gluténmentes fehérkenyér lisztkeverék amely elkészíthető kenyérsütő gépben vagy hagyományos sütőben.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

Crik Crok GLUTÉNMENTESJalapeno chips 100g

Crik Crok GLUTÉNMENTES Jalapeno chips 100g

Gluténmentes jalapeno chips.

Ár: 1015 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!