Tünetek és diagnózis

A leggyakrabban felmerülő gyomorbántalmak okai mögött gyakran valamilyen ételérzékenység, ételallergia áll: a gyomor egyes élelmiszer-típusokat nem tud megfelelően feldolgozni, melynek következtében a szervezet a hasmenés vagy éppen a székrekedés, a gyomorgörcs, a fáradtság és a gyengeségérzet klasszikus tüneteit produkálja. Írásunkban összegezzük, melyek azok a gluténérzékenység leggyakoribb tünetei, s hova fordulhatunk, ha ezeket tapasztaljuk.

Hogyan ismerhetjük fel a gluténérzékenységet?

A gluténérzékenység diagnózisának felállítása minden esetben gasztroenterológus feladata. Az öndiagnosztizálást senkinek nem ajánljuk, hiszen a betegségek nem megfelelően történő kezelése súlyos következményekhez vezethet. Amennyiben Ön vagy gyermeke olyan tüneteket tapasztal, melyek alapján felmerül a gluténérzékenység gyanúja, mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést*, ahol a szakember az egyéb lehetséges betegségek kizárása után állítja fel a megfelelő diagnózist és tájékoztatja a megfelelő kezelésről. 

Az oldalunkon található tartalom csupán informatív célú, nem helyettesíti a szakszerű tanácsadást! Amennyiben a felsorolt tüneteket tapasztalja, mindenképpen keressen fel szakorvost! 

A gluténérzékenység klasszikus tünetei felnőttek esetében a következők:

• hányinger és hasmenés,
• puffadás, 
• vérzékenység,
• székrekedés, 
• fáradtság, gyengeségérzet és lehangoltság,
• gyomorgörcs, valamint 
• súlyveszteség - vagy éppen súlygyarapodás.

Az alábbiakban felsoroljuk gluténérzékenység leggyakrabban felmerülő tüneteit gyermekeknél:

• hasi fájdalom és puffadás,
• nagymértékű, bűzös bélmozgás,
• krónikus vérzékenység,
• hasmenés és székrekedés,
• hányinger és hányás,
• súlyveszteség vagy a súly túlzottan kis mértékű gyarapodása,
• megkésett növekedés, valamint a pubertás késése,
• fáradtság,
• ingerlékenység.

Korábban úgy tartották, a gluténérzékenység minden esetben gyermekkorban kezdődő betegség, a kutatások és vizsgálatok azonban bebizonyították, felnőttkorban is kialakulhat. 

További információk

Gasztroenterológia:A gasztroenterológia a belgyógyászatból önnálósodott orvosi szakterület, mely az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozik. Ide tartozik a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték kapcsán felmerülő bármilyen betegség. A gasztroenterológiai szakrendelésen gasztroenterológus foglalkozik velünk.

Forrás: "Coeliac disease and gluten sensitivity" https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/coeliac-disease-and-gluten-sensitivity#what-are-the-symptoms-of-coeliac-disease 

 

Gluténmentes termékek ITT!

Naturmind GluténmentesZabpehelyliszt 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehelyliszt 500 g

Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.

Ár: 1195 Ft
Megnézem

Naturmind GluténmentesZabpehely 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehely 500 g

Gluténmentes zabból készült, glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva.

Ár: 995 Ft
Megnézem
Újdonság

It's us GLUTENIXgluténmentes falusi kenyér lisztkeverék PKU-s 500g

It's us GLUTENIX gluténmentes falusi kenyér lisztkeverék PKU-s 500g

Glutenix Falusi gluténmentes fehérkenyér lisztkeverék amely elkészíthető kenyérsütő gépben vagy hagyományos sütőben.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Újdonság

Crik Crok GLUTÉNMENTESJalapeno chips 100g

Crik Crok GLUTÉNMENTES Jalapeno chips 100g

Gluténmentes jalapeno chips.

Ár: 1015 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!