Tünetek és diagnózis

A cöliákia leggyakoribb tünetei a hasmenés, gyengeség és akaratlan, sok esetben nagymértékű fogyás. Ezeket a tüneteket a diagnosztizált gluténérzékenyek 80%-a prdukálja. Régen - a tipikus tünetek alapján - azt gondoltuk, hogy a gluténérzékenység gyerekkorban kezdődő betegség, azonban mára bebizonyosodott, hogy felnőtt korban is kialakulhat. Azoknál a felnőtteknél, akiknél gyerekkorban - jellemző tünetek hiányában - nem fedezték fel a betegséget, többnyire a kevésbé jellegzetes tünetek dominálnak, így a gluténérzékenység felismerése nehezebb.

A glutényérzékenységet gasztroenterológus diagnosztizálja. Gyanú esetén a beteget először kikérdezik, ekkor az orvos feltérképezi, hogy van-e gluténérzékeny a családban, illetve hogy mióta és milyen tüneteket észlelt a beteg. Ezután a pontos diagnózis néhány célzott vizsgálattal felállítható.

A diagnózishoz első lépésben meg kell állapítani az alultápláltságot, utána vizsgálhatjuk a vérben megjelenő cöliákia-specifikus ellenagyanokat. Ezek olyan vegyületek, amik kifejezetten akkor termelődnek, amikor glutén hatására az allergiáhopz hasonló folyamatok indulnak be. Ezt egy egyszerű vérvizsgálattal meg lehet állapítani.

A következő lépés a vékonybél-biopszia, ezt helyi vagy általános érzéstelenítés alatt végzik. A biopszia során a szájon át a vékonybélbe vezetnek egy eszközt, aminek segítségével apró mintákat vesznek a nyálkahártyából. A mintavétel a nyálkahártya több területét érinti, mivel a nyálkaháryta-károsodás akár foltokban is megjelenhet, nem feltétlenül érinti az egész nyálkahártyát. Ezután a mintákat mikroszkóppal megvizsgálják, amennyiben a bélbolyhok laposak, kiszélesedtek vagy egyáltalán nem láthatóak, valószínűsíthető a gluténérzékenység. A betegség három biopszia elvégzésével támasztható alá biztosan, ilyenkor diagnosztikus jelleggel rövid ideig, naponta 20g glutént adnak a páciensnek, és összesen 3 alkalommal vesznek mintákat a vékonybél nyálkahártyájáról. Ha a harmadik biopszia eredménye is a bélbolyhok roncsolódását mutatja, egyértelműsíthető a gluténérzékenység.

Gluténmentes termékek ITT!

Naturmind GluténmentesZabpehelyliszt 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehelyliszt 500 g

Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.

Ár: 1195 Ft
Megnézem

Naturmind GluténmentesZabpehely 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehely 500 g

Gluténmentes zabból készült, glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva.

Ár: 995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!