Gluténérzékenység esetén kardinális kérdés a megfelelő kenyér-alternatíva megválasztása. Hosszú távon gazdaságosabb, ha magunk sütjük a kenyeret, a pénztárnál is kevesebbet kell fizetünk, ráadásul pontosan tudjuk, hogy miből készült és garantáltan nem találkozott sem gluténtartalmú alapanyaggal, sem egy kósza eszközzel, amivel korábban gluténtartalmú tésztákat kevertek. Manapság sok kenyérsütő gépen megtaláljuk az ún. gluténmentes funkciót, ennek segítségével pontosan olyan kenyeret tudunk sütni, mint amilyet a pékségekben vehetünk.
Hozzávalók:
• 250 g rizsliszt
• 150 g hajdinaliszt
• 100 g kukoricaliszt
• 5 g guarmagliszt
• 450 ml víz
• 10 g só
• 12 g szárított élesztő
• 15 g szezámmag
• 20 g napraforgómag
Elkészítés:
1. A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a langyos vizet és mixerrel 5 percig keverjük. Ezután letakarjuk a tésztát, és meleg helyen 1-1,5 órán át hagyjuk kelni.
2. Újra elkeverjük, majd egy kiolajozott, liszttel megszórt sütőformába helyezzük.
3. A sütőt nem szükséges előmelegíteni, elég a hideg sütőbe betenni a tésztát, majd 180 fokon sütni. Sütés közben tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a kenyér.
4. A kész kenyeret vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni.
Egy kicsit könnyebben elkészíthető kenyér lisztkeverékből, ráadásul a végeredmény egy olyan kenyér lesz, amiről még mi sem fogjuk tudni megmondani, hogy gluténmentes.
Hozzávalók:
• 250 g Alfa-mix liszkeverék
• 10 ml víz
• 15 g friss élesztő
• 1 evőkanál útifűmaghéj
• 1 evőkanál burgonyapehely
• 1 teáskanál só
• 2 evőkanál olaj
• 1 kávéskanál citromlé
• 1 kávéskanál cukor
Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk egy kis cukorral.
2. Kimérjük a hozzávalókat, sütőformába tesszük, és 50-60 percen át meleg helyen kelesztjük. Akkor süthető, ha a tészta nagyjából a kétszeresére dagad.
3. 200 °C-on sütjük légkeveréses sütőben, nagyjából 40-50 perc alatt sül készre.
Ha van kenyérsütőnk, akkor a friss élesztőt cserélhetjük száraz élesztőre. Csupán annyi dolgunk van, hogy kimérjük az összetevőket a keverőgépbe, majd bekapcsoljuk a gluténmentes funkciót. Ez azért fontos, mert a gluténmentes kenyerek - glutén hiányában - kevésbé tapadnak, így másképpen kell őket keverni és keleszteni.
Hozzávalók:
• 1 csésze quinoa
• 2 csésze víz
• 2-3 marék friss spenótlevél
• 1 csésze koktélparadicsom vagy cseresznyepaprika (félbevágva)
• 1/2 csésze apróra vágott uborka
• 1/4 csésze apróra vágott lilahagyma vagy újhagyma
• 1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem vagy koriander
• 1/4 csésze feta sajt (opcionális)
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• Friss citromlé (1-2 citromból)
• Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. Mossa meg alaposan a quinoát hideg víz alatt. Egy lábasban forralja fel a vizet, majd adjuk hozzá a quinoát. Csökkentsük a hőt, fedjük le és főzzük kb. 15 percig, amíg a quinoa megpuhul és a víz elpárolog. Távolítsuk el a hőről és hagyjuk állni 5 percig, majd villával lazán keverjük át.
2. Vágjuk apróra a friss spenótot, majd tegyük félre.
3. Egy tálban keverjük össze a megfőzött quinoát, a feldarabolt paradicsomot, uborkát, hagymát és friss petrezselymet.
4. Az olívaolajat és a friss citromlevet öntsük a quinoa és zöldségek keverékére. Keverjük össze alaposan.
5. Adjuk hozzá a feta sajtot (ha használjuk), majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
6. Végül adjuk hozzá a friss spenótot, és óvatosan keverjük össze, hogy a spenót összeessen a meleg quinoával és zöldségekkel.
7. Hagyjuk a salátát néhány percig állni, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk.
Ez a spenótos quinoa saláta könnyű, egészséges és gluténmentes étel, amely tele van ízekkel és tápanyagokkal. Készítheted ebédre vagy könnyű vacsoraként is. Jó étvágyat kívánok!
Gluténmentes főzelékeket és leveseket ugyanúgy tudunk besűríteni, mint a hagyományos verzióikat, annyi különbséggel, hogy búzaliszt helyett gluténmentes lisztet használunk. Erre a célra megfelelő alternatíva például a rizsliszt. A kész étel ízén nem érezni, hogy rizsliszttel készült, egyedül annyi hátránya van, hogy 1-2 nap után a rizsliszt elveszti a tapadósságát, így a leves vagy a főzelék állaga megváltozik, kicsivel hígabb lesz.
Sűrítésre használhatunk konjaklisztet vagy útifűmaghéj lisztet, ezekkel azonban csínján kell bánni. Mindkettő nagyon sok vizet képes felszívni, így 4-5 adag kész ételt 1 kiskanál konjak- vagy útifűmaghéj liszttel be tudunk sűríteni.
Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.
Gluténmentes zabból készült, glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva.
Glutenix Falusi gluténmentes fehérkenyér lisztkeverék amely elkészíthető kenyérsütő gépben vagy hagyományos sütőben.
Gluténmentes jalapeno chips.